4 gode grunner til å velge glass med solskjerming

Vi nordboere ønsker oss solrike tomter og boliger med mye lysinnslipp for å få mest mulig ut av dagslyset. Denne kombinasjonen kan imidlertid også føre til overoppheting og dårligere inneklima. Når vårsolen begynner å gjøre seg gjeldende, merkes det ofte på inneklimaet. Men det er ikke bare om våren og på sommeren at sola kan være en utfordring for inneklimaet i din bolig.

Såkalte funksjonsvinduer blir en stadig vanligere løsning i norske hjem.

Glass med ulike funksjoner

Utviklingen av glassteknologi har resultert i mange smarte løsninger for deg som skal velge vinduer til boligen. Det finnes blant annet antidugg-glass, sikkerhetsglass, selvrensende glass, energisparingsglass og støydempingsglass. Og man har mulighet til å integrere flere funksjoner sammen i én løsning.

Fordeler med solskjermingsvinduer

På vinduer vendt sør- eller vestover velger mange klokt i å gå for glass med solskjerming, som gir flere fordeler:

1. Forbedrer innekomfort og forhindrer overoppheting

Når solen står rett inn vinduet blir boligen raskt oppvarmet. Med glass med solskjerming holder du et jevnere inneklima ved å stenge ute en del av lyset uten at det går på bekostning av utsikt.

2. Redusert energibruk til kjøling og ventilasjon.

Ved overoppheting blir løsningen å kompensere med kjøling og ventilasjon. Som regel gir dette tilstrekkelig effekt, men husk at kjøling er 4 ganger dyrere enn oppvarming. Dersom boligen ligger på en solrik tomt og har mange eller store vinduer på de mest solrike sidene, utgjør dette en betraktelig mengde energibruk i løpet av vinduenes levetid. Rett valg av vindu kan dermed utgjøre en vesentlig forskjell i energibruken på dyr nedkjøling.

3. Gir arkitektoniske muligheter

Glass med solskjerming kan leveres i alle former og fasonger. Tilpasset tilleggsskjerming for spesialkonstruerte vinduer kan bli dyrt. Solskjerming i glasset  kan være en bedre løsning for denne typen vinduer.

4. I kombinasjon med laminert glass, reduseres UV-strålene som bleker med hele 98%

Treverk og møblement som stadig bades i UV-stråler kan blekne og endre farge. Husk at UV-stråler er tilstede selv i overskyet vær. Laminert glass kan bidra til en betydelig reduksjon UV-stråler som slipper gjennom. Glass med solskjerming kan gjerne kombineres med laminert glass og dermed gi beskyttelse både mot solvarme og bleking av eksempelvis møblement og gulv.

Glass med solskjerming - erstatning eller supplement til standard solskjerming?

Utvendige persienner og markiser blir gjennom årenes løp utsatt for store påkjenninger av vær og vind. Med solskjerming i glasset får du en vedlikeholdsfri løsning, men ikke nødvendigvis en full erstatning for utvendig solskjerming. Mange kombinerer derfor solskjermende glass med tradisjonell solskjerming - enten innvendig eller utvendig.

For mer informasjon om funksjonsglas klikk her.